EQP-Standaard

Base isolation d.m.v EQP elementen geschikt voor laagbouw

Sinds 2015 is wetgeving actief die bewoners van huizen in Groningen moeten beschermen tegen instortende huizen. Hiermee worden instort veilige woningen gerealiseerd. EQP Solutions wil echter ook de schade aan woningen als gevolg van aardbevingen voorkomen. Voor de laagbouw worden er EQP-standaard elementen ontwikkeld. Rond april/mei 2018 verwachten we deze ontwikkeling af te kunnen ronden.

De EQP elementen bestaan uit oplegblokken die in beide horizontale richtingen de bewegingen tussen de fundatie en de bovenbouw mogelijk maken. De bijbehorende horizontale belasting is zeer gering om zodoende het bouwwerk te beschermen. Dit principe wordt ontkoppeling genoemd. Bij elke trillende beweging wordt ook veel energie vernietigd. Dit principe wordt demping genoemd. De combinatie van ontkoppeling en demping reduceert de seismische krachten tot slechts 15% van de oorspronkelijke waarden. Het resultaat bestaat uit schadevrije en waardevaste woningen.

De EQP elementen bestaan uit stalen platen met daartussen een sterk en zeer flexibel materiaal: EQFlex®. EQFlex® wordt speciaal ontwikkeld ter vervanging van rubber. EQFlex® kent geen veroudering, hecht uitstekend aan de staalplaten, is praktisch onverwoestbaar en kan zeer grote horizontale vervormingen opnemen. Een uniek systeem zorgt tevens voor veel demping waardoor de krachten naar het bouwwerk nog verder gereduceerd worden.

De eigenschappen van de EQP-elementen zullen door de KIWA worden bepaald (volgens de EN-15129) en de gehele woning zal met een geavanceerde berekening gesimuleerd worden op alle mogelijke aardbevings scenario’s volgens de NPR–richtlijn. Uw woning is niet alleen instort veilig maar ook schadevrij.